среда, 22. април 2009.

Noni voće - morinda citrifolia

Morinda Citrifolia ili Noni je najneverovatnije voće na svetu. Ima ga u izobilju uglavnom na devičanskim ostrvima Francuske Polinezije (Tahiti) gde postoji bogato vulkansko tlo, posebno obilno mnogim mikroelementima. Noni voće se sakuplja u toku cele godine sa stabala biljke Morinda citrifolia. Postoje biljke koje mogu da dosegnu 8 metara u visinu, a mogu se brati čak 12 puta u toku godine, dajući do 500 kilograma voća mesečno. Noni biljka je jedinstven fenomen gde na istom stablu, na istoj grani i u istom vremenu mogu postojati cvet, nezreo plod i zreo plod.

Ovaj zeleni čvornovati tropska plod veličine krompira se može sresti samo na par mesta na zemaljskog kugli. Hiljadama godina samo je mali broj starosedelaca na ostvrvima u Tihom okeanu znalo šta je noni i koje su njegove vrednosti.

Ranih 90 godina, nutricionista Džon Vadsvort, naučnik koji se bavio ishranom, bio je postavio sebi cilj da pronađe vrstu hrane koja će biti najbogatija u veoma korisnim i specijalnim hranjivim sastojcima. Tako se obreo na ostrvima Tihog okeana gde je našao plod bogat antioksidansima sa dugačkom istorijom isceljivanja ljudi.

Zatim su usledila dugotrajna naučna ispitivanja. Stvorena je optimalna formula koja je dobro čuvana tajna.